Zrobiłam
dzisiaj mojej twarzy taki mały dzień SPA.
Najpierw
dokładny demakijaż, odnalazłam wreszcie dwuwarstwowy płyn do demakijażu Ziaja,
jakoś go nie lubiłam wcześniej, ale teraz zaczynam go doceniać.
Następnie pierwszy
raz zrobiłam sobie parówkę nad garnkiem :) Do wody dodałam cytrynę i
miętę. Robiłam tylko 10-15 minut, ale chyba troszkę rozszerzyły się pory.
Zaraz potem
zrobiłam sobie maseczkę z żelatyny na nos i brodę. Po 20 minut zerwałam,
troszkę wyciągnęło mi wągrów z nosa, niestety z brody nie ruszyło nic :(
Zrobiły mi się takie bolesne dwa pryszcze na brodzie i nie chcą zniknąć
niestety.
Kolejny etap
to maseczka z otrębów owsianych, mleka i drożdży. Na początku zalewamy otręby
ciepłym mlekiem lub wodą i dodajemy drożdże. Gotową ciapkę dajemy na twarz i
trzymamy 20 minut. Warto dodać mielone otręby, ja miałam drobne, ale całe i
bardzo i źle się trzymało twarzy. Po 20 minutach źle się zmywa, ale skóra
gładziutka i mięciutka. Co prawda nie wiem czy to zasługa otrębów czy drożdży,
ale warto.
Ogólnie mam
skórę mieszaną, ale skłonną do przesuszania, rozszerzone pory i co jakiś czas
niespodzianki na policzkach, czole lub brodzie :)
Przepisy na maseczki
Maseczka z
żelatyny
- 1 łyżeczka
żelatyny
- 1 łyżeczka
mleka
Pomieszać,
wrzucić do mikrofali na 10 sekund, lub jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej.
Maseczka z
płatków owsianych i drożdży
- 1 łyżka
zmielonych płatków owsianych (mogą być górskie)
- gorące
mleko lub woda (ok 4-5 łyżek)
- 1 g
świeżych drożdży
Pikantna pełnoziarnista tortilla z tuńczykiem
No i wspomniana w temacie tortilla z tuńczykiem. Bardzo smaczna, choć spaliłam niechcący jeden placek :) Smakuje inaczej niż kupiona, ale wcale nie gorzej po prostu dla mnie to całkiem dwa inne placki. Robi się prosto, choć ja dodałam chyba trochę za dużo wody i musiałam ratować mąką, bo mi się za bardzo kleiło do wszystkiego.
- cebula
- pomidor
- tuńczyk
- ogórek
konserwowy
Sos:
- jogurt
naturalny
- czosnek
- sól, pieprz
Przepis na
tortillę: (wyszły mi 3 średnie placki)
- 80 g mąki
pełnoziarnistej pszennej
- 40 g mąki
pszennej
- białko jajka
- 1/2 łyżki oliwy
- woda, sól, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i słodka papryka (można oczywiście dodać inne przyprawy)
- białko jajka
- 1/2 łyżki oliwy
- woda, sól, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i słodka papryka (można oczywiście dodać inne przyprawy)
Przygotować
ciasto na tortillę : połączyć mąki, białko, oliwę, przyprawy, sól, pierz do
smaku i wodę, wyrobić gładkie ciasto i odstawić. W tym czasie można zrobić
sos.
Z ciasta
rozwałkować bardzo cienki placek, ja chyba zrobiłam ciut za grube. Wykroić
okrąg odpowiednio nadają mu kształt na przykład miską. Dokładnie nagrzać
patelnię teflonową i gdy osiągnie maksymalną temperaturę położyć placek,
powinny pojawić się po jakimś czasie bąbelki powietrza. Gdy będzie upieczona z
jednej strony, przewrócić ją na drugą i dopiec.
Przełożyć na
talerz i nakładać dodatki, sos, i co tam innego dusza sobie zapragnie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz